Česky English Deutsch

Parametrické vyhledávání

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Blog > Fitness ve zdravotnických zařízeních: Význam, možnosti a přínosy

Fitness ve zdravotnických zařízeních: Význam, možnosti a přínosy



Datum konání:
25.4.2024

V dnešní době si stále více lidí uvědomuje důležitost fyzické aktivity pro udržení dobrého zdraví a vitality. I když se tento trend stává stále populárnějším v běžném životě, není zdaleka tak běžné, že by byla fitness součástí zdravotnických zařízení. Přesto však existuje řada důvodů, proč by se fitness měla stát nedílnou součástí péče poskytované v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních.

Význam fitness ve zdravotnických zařízeních

  1. Podpora Léčby a rehabilitace: 

Fitness může hrát klíčovou roli v léčbě a rehabilitaci různých zdravotních stavů. Posilovací a rehabilitační stroje mohou pomoci pacientům obnovit sílu a pohyblivost po úrazech nebo operacích.

 

  1. Prevence zdravotních problémů: 

Pravidelná fyzická aktivita může snižovat riziko vzniku mnoha chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka či obezita. Integrování fitness do zdravotnických zařízení může pomoci pacientům přijmout zdravější životní styl a prevenci.

 

  1. Posílení psychického zdraví: 

Fitness není jen o fyzickém zdraví, ale má i významný vliv na psychickou pohodu. Pravidelná cvičení mohou snížit stres, úzkost a depresi, což může být zvláště důležité pro pacienty trpící dlouhodobými zdravotními problémy.

Nedávná pětiletá studie z roku 2021 srovnávala 19 300 členů fitness zařízení napojených na systém zdravotní péče s nečleny, kterých bylo 515 810. Studie zjistila až o 60% nižší riziko úmrtí během dvou let a o 48% nižší riziko úmrtí po dvou letech. 

 

Členové fitness zařízení měli také o 13% nižší míru hospitalizace ve srovnání s kontrolní skupinou a to i přesto, že měli výrazně více již existujících zdravotních potíží (tzv. komorbidit) než kontrolní skupina.

Fitness v nemocnici: Jak to vypadá?

Ve zdravotnických zařízeních může být fitness implementována různými způsoby, přičemž zohledňuje potřeby pacientů a dostupné prostředky. Zde jsou některé možnosti, jak by mohla fitness v nemocnicích vypadat:

 

  1. Rehabilitační centra: Speciálně vybavená místa s posilovacími stroji a zařízeními pro rehabilitaci po zraněních nebo operacích.

 

  1. Fitness studia: Menší místnosti s vybranými posilovacími stroji a tělocvičnými pomůckami, které mohou být přístupné pacientům během jejich hospitalizace. 

 

  1. Skupinová cvičení: Nabídka skupinových cvičení, jako jsou jóga nebo aerobik, která mohou být vhodná pro pacienty s různými zdravotními stavy.

Přínosy pro pacienty i zaměstnance

  1. Fyzické přínosy: Pravidelná fyzická aktivita může zlepšit celkovou fyzickou kondici pacientů, zvýšit sílu, vytrvalost a pohyblivost.

 

  1. Psychické přínosy: Cvičení může posílit sebevědomí pacientů, snížit úzkost a depresi a celkově zlepšit jejich psychickou pohodu.

 

  1. Výhody pro zaměstnance: Zaměstnanci zdravotnických zařízení také mohou těžit z přístupu k fitness. Pravidelná fyzická aktivita může snížit jejich stres, zlepšit náladu a celkově zvýšit jejich pracovní výkon a produktivitu. Firemní fitness se v dnešní době stávají zajímavým benefitem a ani zdravotnická zařízení nejsou výjimkou.

 

Integrace fitness do zdravotnických zařízení není pouze výhodná pro pacienty, ale i pro zaměstnance a samotná zařízení. Poskytnutí možností pro fyzickou aktivitu a rehabilitaci může přispět k celkovému zlepšení zdravotních výsledků a kvality péče.

 

Přemýšlíte o vybavení fitness ve zdravotnickém zařízení a nevíte, které stroje si vybrat?
Ozvěte se nám na info@grunsport.cz. Máme zkušenosti s budováním menším rehabilitačních fitness i těch velkých, vybavených přesně pro potřeby vašich klientů. 

Vymyslíme top fitness přesně pro vaše zařízení.

 

 Chcete další informace a slevy? Přihlaste se k odběru našich novinek

Odebírat

 

Zdroje:

https://achhospitalist.com/medical-fitness-programs-keeping-your-patients-healthy-and-strong/

https://drayson.llu.edu/about-news/drayson-news/new-study-confirms-benefits-of-fitness-facilities-institutions

www.pixabay.com